21 شهریور 1403

جزئیاتی جدید از صدور بیمه نامه مرزی+ تعهدات بیمه نامه

بعد از تشکیل موسسه صدور بیمه های ثالث بین المللی که با مشارکت برخی شرکتهای بیمه و پس از تصویب آیین نامه 103 شورای عالی بیمه ایجاد شد از این شرکت دعوت شد تا در زمینه صدور بیمه های مرزی با موسسه همکاری کند. موضوع در قالب تفاهم نامه ای به امضا رسید و ما متعهد شدیم نسبت به ارائه بیمه نامه مرزی با امکان تاییدیه آنلاین وفق پروتکلهای اتحادیه اروپا که به تصریح در وب سایت COB موجود است اقدام کنیم.

به گزارش الفباخبر، علیرضا محمدی ، رئیس هیات مدیره شرکت کارگزاری بیمه پیشرو تامین پوشش، در گفتگوئی مبسوط با ریسک نیوز در خصوص نحوه اجرای قرارداد بیمه نامه مرزی به جزئیات این قرارداد و نحوه تعامل با شرکتهای بین المللی اشاره کرد که در پیش رو می آید:

 

– از انجا که شرکت کارگزاری بیمه پیشرو تامین پوشش مجری قرارداد بیمه نامه مرزی شده است در این راستا ابتدا در خصوص این نوع بیمه نامه و همچنین نحوه انتخاب و فعالیت و عملکرد شرکت بیمه طرف قرارداد توضیح دهید.

 

از حدود آبان ماه 1402 بعد از اینکه تقریبا یقین پیدا کردیم تعلیق ایران از ابتدای سال 2024 قطعی خواهد بود به دنبال جایگزینی برای کارت سبز رفتیم. بررسی قوانین و مقررات مرتبط خیلی زود ما را به این نتیجه رساند که هیچ کشور عضو کارت سبز برای ناوگان کشور تعلیق شده نمی تواند کارت سبز صادر کند و راهکار خرید بیمه نامه مرزی (Bording Insurance) اتحادیه اروپا است. بیمه مرزی توافق نامه ای بین 30 کشور اتحادیه اروپاست که از نظر تعهدات، مکانیزم اجرایی و کارکرد دقیقا مانند کارت سبز عمل می کند. تفاوت آن با کارت سبز در ابتدا در تعداد کشورهای عضو است که کارت سبز 48 کشور اروپایی و غیراروپایی را شامل می شود ولی بیمه نامه مرزی شامل 30 کشور اروپایی است و دوم مخصوص ناوگان غیر اتحادیه اروپاست. نکته دوم از این حیث اهمیت دارد که طبق دستورالعمل مسئولیت مدنی استفاده کنندگان از وسایل نقلیه موتوری در اتحادیه اروپا مصوب سپتامبر 2009، هیچ وسیله نقلیه غیراروپایی بدون داشتن کارت سبز یا بیمه نامه مرزی نمی تواند وارد قلمرو اتحادیه اروپا شود. با تنظیم مقدمات، از اواسط آذر ماه 1402 و قبل از پایان یافتن سال میلادی و همزمان با توقف صدور کارت سبز از سوی شرکت بیمه ایران، با دو شرکت بیمه بلغارستان عملیات صدور بیمه نامه مرزی را آغاز کردیم. طولی نکشید شرکتهای بیمه بلغار با درخواستهای متعدد از سوی رانندگان ایرانی برای خرید بیمه نامه مواجه شدند و مبادرت به افزایش حق بیمه نمودند بطوریکه حق بیمه ها در بازه کمتر از دو ماه حدود 100 درصد افزایش یافت. موضوع حق بیمه بالا و نیز لزوم همراه داشتن اصل بیمه نامه بلغار و عدم وجود نسخه الکترونیکی، ما را ترغیب کرد که به دنبال یافتن شرکت بیمه دیگری باشیم که دارای حق بیمه مناسب تر بوده و این محدودیت را نداشته باشد.

 

 

 

– مگر بیمه نامه دو فرم رنگی و الکترونیکی دارد؟

 

بلی، کشورهای عضو در سه حالت میتوانند بیمه نامه مرزی یا کارت سبز را در اختیار بیمه گذاران قرار دهند: بصورت سبز رنگ، بصورت سفید (الکترونیکی) و هر دو شکل. مثلا کشور بلغارستان دارای بیمه نامه رنگی است اما بسیاری از کشورها نظیر ایتالیا، آلمان، لهستان و … بیمه نامه سفید دارند و اصطلاحا بصورت الکترونیکی می باشد کشور اتریش از جمله کشورهایی است که هر دو نوع بیمه نامه را ارائه می دهد. اگر خاطرتان باشد بیمه ثالث در ایران نیز قبلا بصورت رنگی و برش دار بود ولی چند سالی است که شکل فایل الکترونیکی را دارد. البته هم نسخه سفید و هم رنگی بسته به اینکه کدام کشور آن را صادر نموده باشد از طریق وب سایت دفتر COB در آن کشور قابل راستی آزمایی و استعلام اصالت است.

 

در ادامه پاسخ به سوال شما در جستجو برای یافتن شرکت بیمه با شرایط مد نظرمان، با کمک یکی از دوستان در اروپا شرکت بیمه ای در لهستان را شناسایی کردیم که شرایط مورد نظر ما را داشت (حق بیمه پایین و الکترونیکی بودن بیمه نامه) ولی علیرغم قول مساعد و مذاکرات مثبتی که داشتیم در نهایت به بهانه تحریم های ایران، از همکاری سرباز زد. پس از آن با یک شرکت بیمه در لاتویا ارتباط گرفتیم و با حق بیمه بسیار پایین تر از بلغار و صدور بیمه نامه الکترونیکی خوشبختانه خیلی زود شرایط همکاری فراهم شد و همچنان در حال همکاری با آنها هستیم.

 

 

 

-شرکت کارگزاری بیمه پیشرو تامین پوشش در قالب این قرارداد قرار است چه پوشش های مشخصی را ارایه دهد لطفا در صورت لزوم مفاد اصلی این قرارداد و خدمات قابل ارایه را تشریح کنید.

 

شرکت پیشرو تامین پوشش بصورت تخصصی در حوزه بیمه های حمل و نقل فعال است. ما مجری بیمه آسیا در طرح تضمین گمرک نیز هستیم. از آنجا که ورود به بحث بیمه های ثالث بین المللی به واسطه ارتباط مستمر و روزمره با شرکتهای حمل و نقل بین المللی و علی الخصوص تشکلهای ذیربط اجتناب ناپذیر بود در این بین جا دارد از انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی شمالغرب کشور که با سعه صدر و صبوری همواره پشتیبان و حامی مجموعه ما بودند و انعکاس دهنده مشکلات به سازمانهای دولتی مربوطه و نیز دفتر ترانزیت سازمان راهداری که بسیار در این وادی کوشش نموده و همه نوع حمایت از انجام درست کار نموده اند صمیمانه تشکر و قدردانی نمایم.

 

بعد از تشکیل موسسه صدور بیمه های ثالث بین المللی که با مشارکت برخی شرکتهای بیمه و پس از تصویب آیین نامه 103 شورای عالی بیمه ایجاد شد از این شرکت دعوت شد تا در زمینه صدور بیمه های مرزی با موسسه همکاری کند. موضوع در قالب تفاهم نامه ای به امضا رسید و ما متعهد شدیم نسبت به ارائه بیمه نامه مرزی با امکان تاییدیه آنلاین وفق پروتکلهای اتحادیه اروپا که به تصریح در وب سایت COB موجود است اقدام کنیم. در حال حاضر این بیمه نامه ها از طریق یک شرکت بیمه در کشور لاتویا صادر و در اختیار ما قرار می گیرد. تعهدات بیمه نامه برای جراحت و فوت مبلغ 5.210.000 یورو در هر حادثه و برای خسارتهای مالی مبلغ 1.050.000 یورو در هر حادثه، و بدون هیچ محدودیتی در طول مدت بیمه نامه است.

 

 

 

-از انجا که به دلیل شرایط اخیر و چالش های ایجاد شده در حوزه بیمه های حمل و نقل بین المللی و کارت سبز به دلیل تحریم های یک جانبه ، اهمیت این قرارداد در تسهیل و تسریع در امور بیمه ای و حمل و نقل بین المللی چه خواهد بود؟

 

اهمیت موضوع فراتر از تفاهم نامه ما با موسسه است. در شرایط تعلیق کارت سبز، اگر امکان تهیه این بیمه نامه در ایران را برای رانندگان از دست دهیم چه اتفاقی می افتد؟ واضح است هر کامیون بعد از رسیدن به اولین کشور عضو اتحادیه اروپا که بلغارستان، ایتالیا یا قبرس است قادر به تهیه این بیمه نامه خواهد بود اما با چه قیمت و شرایطی؟ هزینه بیمه نامه ای که در حال حاضر از سوی ما و برخی دوستان دیگر بصورت پراکنده ارائه می شود بسیار بسیار ارزانتر از نمونه های مشابه آن در کشورهای اشاره شده است. مثلا در بلغارستان هزینه بیمه نامه یک ماهه حدود 470 یورو و در ایتالیا حدود 1070 یورو است در حالیکه در ایران با کمتر از 200 یورو رانندگان می توانند آن را تهیه کنند. این موضوع جدا از بحث ویزاست که فکر می کنم رانندگان برای دریافت ویزای کشورهای اروپایی باید این بیمه نامه را به همراه مدارک دیگر خود به سفارتخانه های اروپایی در تهران تسلیم کنند.

 

 

 

– با توجه به اینکه در شرایط فعلی و به دلیل تداوم‌تحریم ها، همچنان چالش های موجود در حوزه پوشش بیمه بین الملل وجود دارد پیشنهاد شما به نهاد ناظر جهت تسهیل در فرایندها چه خواهد بود؟

 

با توجه به آیین نامه 103 شورای عالی بیمه به نظر میرسد بیمه مرکزی نقش خود به عنوان نماینده COB در ایران را به موسسه صدور بیمه های ثالث بین المللی واگذار نموده است. از این رو تصور میکنم بیمه مرکزی بیشتر می تواند نقش ارتباط دهنده سازمانهای حاکمیتی نظیر وزارت راه و وزارت امور خارجه با موسسه با هدف پیگیری الزامات رفع تعلیق و سپس مساعدت در ایجاد سازوکارهای اجرایی آن را داشته باشد. مشکلاتی که مسبب تعلیق ایران شد به استناد گزارشی که اکتبر 2022 هیات رئیسه COB به جلسه مجمع ارائه داد شامل سه موضوع بود: نبود ارتباط مناسب و موثر با ایران، مشکلات نقل و انتقال پول از/به ایران به واسطه تحریم های نظام بانکی و خسارتهای تعیین تکلیف نشده قبلی. این موضوعات باعث شد در دسامبر 2022 مجمع COB رای به تعلیق ایران از ابتدای 2024 دهد.

 

بدون شک اقدام مهم، دنبال کردن راه حلهایی است برای پاسخ به این ابهامات قبل از طولانی شدن دوره تعلیق که میتواند منجر به اخراج ایران شود. ظاهرا موضوع خسارتها تا حدود زیادی حل و فصل شده است اما فکر میکنم نکته اساسی، مسئله انتقال پول است. در این ارتباط نیاز به هماهنگی بخشهای دولتی با محوریت بیمه مرکزی و بخش خصوصی با نقش آفرینی موثر موسسه و اتاق بازرگانی و استفاده از همه ظرفیتهای بین المللی است تا بتوان روشهایی را یافت که طرف مقابل را قانع نمود. تردید ندارم کار دشوار اما شدنی است و شخصا موسسه را در این فرآیند بسیار موثر می دانم.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × پنج =