28 شهریور 1403

وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور چیست؟

وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور شامل نظارت بر عملکرد صحیح آسانسور و بررسی وضعیت فنی آن می شود. مدیر ساختمان باید به صورت دوره‌ای برای تعمیرات و نگهداری از آسانسور و قطعات مختلف آن اقدام نماید.

بررسی وظایف مدیر ساختمان بر اساس مقررات ملی ساختمان

بر اساس قوانین و مقررات ملی ساختمان، وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور، ایمن‌سازی و دریافت تاییدیه‌های لازم برای آسانسور است. آسانسور یکی از تجهیزات ضروری ساختمان است که باید از نظر فنی سالم باشد. بنابراین وقتی فردی مدیر ساختمان می‌شود، باید برای نگهداری و ایمن‌سازی تمام تجهیزات ساختمان کارهای لازم را انجام دهد. سرویس‌های ماهانه و سالانه آسانسور یکی از کارهایی است که مدیر ساختمان باید انجام دهد.

معمولاً مدیران ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری با شرکت‌های تعمیراتی قرارداد می‌بندند تا در بازه‌های زمانی تعیین شده، بازرسی آسانسور و تجهیزات را انجام ‌دهند. در تهران و شهرهای دیگر تاییدیه‌های ایمنی و گواهینامه‌هایی که توسط سازمان ملی استاندارد برای آسانسور صادر می‌شوند، دارای اعتبار یک ساله هستند. بنابراین مدیران ساختمان از طریق تماس با سرویس کار آسانسور در تهران و سایر شهرها، اقدام به سرویس سالانه آسانسور می نمایند. در صورتی که آسانسور تأییدیه ایمنی نداشته باشد، اگر حادثه‌ای اتفاق بیفتد بر اساس قوانین ملی ساختمان، مسئولیت این اتفاق بر عهده مدیر ساختمان است. برای اینکه بیشتر با وظیفه مدیر ساختمان آشنا شوید در ادامه فهرستی از وظایف اصلی مدیر را ارائه می‌کنیم.

فهرست وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور

مدیر ساختمان وظیفه کلیدی در ساختمان به عهده دارد. اولین و مهم‌ترین وظیفه یک مدیر، حفظ عملکرد صحیح تجهیزات ضروری ساختمان است. آسانسور نیز یکی از وسیله‌های پرکاربرد و ضروری است که ایمنی آن اهمیت بالایی دارد. بنابراین در این قسمت به مهم‌ترین وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور می‌پردازیم که عبارت‌اند از:

تعمیر فوری آسانسور در صورت خرابی

چنانچه آسانسور دچار مشکل فنی شود، تعمیر فوری آن به عهده مدیر ساختمان است. چراکه نبود آسانسور می‌تواند در ساختمان‌های مسکونی به یک معضل تبدیل شود. بنابراین مدیر ساختمان باید به فکر تعمیر فوری آسانسور و انجام اقدامات لازم باشد.

نظارت و بازرسی دوره‌ای آسانسور

نظارت دوره‌ای آسانسور جزو وظایف اصلی مدیر ساختمان است. عملکرد الکتریکی، مکانیکی و وضعیت فنی آسانسور، باید مرتب مورد بازرسی قرار بگیرد. اما انجام بازرسی و نظارت باید توسط یک فرد کارشناس انجام شود. درست است که بازرسی و نظارت باید به دستور مدیر ساختمان و توسط افراد کارشناس انجام شود، اما پرداخت هزینه این کار به عهده تمام ساکنین است.

انجام برنامه‌ریزی برای تعمیر و نگهداری

با توجه به اینکه سرویس‌های دوره‌ای باید مرتب انجام شود، مدیر ساختمان باید به تاریخ تعمیر و سرویس آسانسور دقت داشته باشد و زمان‌بندی دقیقی را برای انجام این فعالیت‌ها انجام دهد. معمولاً شرکت‌های تعمیراتی برگه‌هایی را بعد از هر بار سرویس و تعمیر به مدیر ساختمان تحویل می‌دهند که دارای تاریخ مشخصی است. مدیر ساختمان باید بر اساس این تاریخ‌ها، برنامه‌ریزی کند تا سر موقع با سرویس کاران و کارشناسان فنی برای بازرسی تماس بگیرد.

رفع نواقص و خطاهای موجود در آسانسور

مسئولیت انجام هماهنگی با سازمان‌های مربوطه و سرویس کاران آسانسور، وظیفه مدیر ساختمان است. در صورتی که آسانسور خطا یا نقصی پیدا کند، باید مدیر ساختمان به سرعت برای رفع خطا اقدامات لازم را انجام دهد. زمانی که مشکلات جزئی به‌موقع برطرف شوند، مشکلات جدی‌تر برای آسانسور به وجود نمی‌آید.

محاسبه هزینه‌های تعمیر و نگهداری آسانسور

یکی دیگر از وظیفه‌های اصلی مدیریت ساختمان، محاسبه هزینه‌هایی است که برای تعمیر و نگهداری آسانسور پرداخت می‌شود. البته محاسبه تمام هزینه‌های ساختمان و اطلاع رسانی درباره هزینه‌ها به عهده مدیر ساختمان است. به‌عنوان‌مثال تعرفه سرویس آسانسور 1403 هر چقدر باشد، مدیر ساختمان باید درباره آن به ساکنین اطلاع رسانی کند.

تائید صلاحیت شرکت تعمیرات آسانسور

با توجه به اینکه مدیریت ساختمان باید برنامه ریزی‌های لازم برای تعمیر و نگهداری را انجام دهد، لازم است که حتماً صلاحیت شرکت و سرویس کاران را تائید و بررسی نماید. مدیر ساختمان باید مجوزهای شرکت را بررسی نموده و در صورت داشتن صلاحیت لازم، سرویس و نگهداری آسانسور را به عهده آن‌ها بگذارد.

جلوگیری از سو استفاده و تخریب آسانسور

بسیاری از افراد هستند که از آسانسورهای مسکونی برای حمل وسایل استفاده می‌کنند. مدیریت ساختمان باید به ساکنان یادآوری کند تا به صورت صحیح از این وسیله استفاده کنند و به اموال عمومی آسیبی وارد نکنند. اگر ساکنین ساختمان به صورت نامناسب از آسانسور استفاده کنند و موجب خرابی آن شوند، وظیفه پیگیری و رفع تخلف از طریق مراجع قضایی به عهده مدیر ساختمان است.

ارائه آموزش‌های ایمنی برای ساکنین

بعضی از ساکنان هستند که نحوه استفاده صحیح از آسانسور را نمی‌دانند. به همین خاطر مدیریت ساختمان وظیفه دارد نحوه استفاده صحیح و ایمن از آسانسور را به آن‌ها آموزش دهد.

بررسی و پیش بینی حوادث احتمالی

مدیر ساختمان باید پیش‌بینی‌های لازم برای زلزله، حوادث احتمالی، قطعی برق و … را انجام دهد تا بتواند در مواقع لزوم بهترین عملکرد را داشته باشد. با توجه به اینکه آسانسورها هنگام قطعی برق کار نمی‌کنند، مدیر ساختمان باید برای حفظ ایمنی و تأمین نیروی برق جایگزین، ژنراتور یا وسایل ضروری تهیه کند.

اختیارات و وظایف مدیر ساختمان

وظایف و اختیارات مدیر ساختمان تنها محدود به بررسی آسانسور و دریافت تاییدیه‌های فنی برای اجزای مختلف آن نمی‌باشد. درست است که بهره‌وری آسانسور اهمیت زیادی دارد. اما مدیر ساختمان وظایف دیگری نیز به عهده دارد که در این قسمت به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • محاسبه حق شارژ و دریافت شارژ ماهانه از ساکنین ساختمان
  • نظارت بر اخذ تصمیمات مجمع عمومی مالکین و اجرا نمودن آن ها
  • برخورد با افرادی که در ساختمان ساکن هستند، اما حق شارژ ماهانه را پرداخت نمی‌کنند.
  • تهیه گزارش مالی ساختمان و ارائه این گزارش به مجمع عمومی مالکین
  • تهیه بیمه نامه آتش سوزی برای ساختمان‌های مسکونی
  • بررسی شکایت‌ها و اعتراضات ساکنین و رسیدگی به آن ها

نکته: با توجه به اختیاراتی که برای مدیر ساختمان برشمردیم و بر اساس بند  ۲۲-۱۰-۲ و ۲۲-۲-۶ مقررات ملی ساختمان، مدیریت ساختمان وظیفه ایمن‌سازی و دریافت تاییدیه‌های فنی برای تجهیزات و سیستم‌های ساختمان مانند آسانسور را بر عهده دارد.

کلام پایانی

در این مقاله به بررسی وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور پرداختیم. هر کس که مدیریت ساختمان را به عهده بگیرد، باید برای آسانسور بیمه نامه تهیه کند و با یک شرکت تعمیر و سرویس آسانسور قرارداد ببندد. سرویس دوره‌ای و بررسی عملکرد صحیح آسانسور برای ساختمان ضروری است. بنابراین فردی که مدیر ساختمان می‌شود باید بر اساس مقررات ملی ساختمان، نسبت به عقد قرارداد با شرکت‌های معتبری که دارای مجوز لازم هستند، اقدام نموده و در مواقع لزوم از سرویس کاران و افراد متخصص برای تعمیر و نگهداری آسانسور کمک بگیرد. تأمین منابع مالی و جمع آوری هزینه‌های مربوط به رسیدگی به آسانسور و سایر تجهیزات ساختمانی نیز به عهده مدیریت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − هشت =